نقش پیشتاز بخش خصوصی در تعامل با اقتصاد جهانی

خبر اتاق ایران – 29/1/95

به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، محسن جلال‌پور، رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور در نخستین جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران در سال 95 و یازدهمین نشست دوره هشتم، سال 94 را سخت و دشوار برای بنگاه‌های اقتصادی توصیف کرد و گفت: در این سال به دلیل افت بهای نفت، دولت نتوانست بدهی‌های خود را بپردازد و از طرفی رکود به پایان نرسید و فشارهای مضاعفی بر واحدهای اقتصادی وارد آمد. در عین حال شاهد نهایی شدن برجام بودیم که این مسئله امیدواری‌هایی را برای ملت ایران به دنبال داشت.

وی ادامه داد: امنیت امروز ایران در منطقه بحران زده، موضوع مهمی است که نباید از آن چشم پوشید. در این بین شرایط اقتصادی موجود نگرانی‌هایی را برای اقتصاد 95 به همراه دارد. مسائل اقتصادی امروز تاب و توان تحمل سیاسی بازی را ندارد. سیاه نمایی باعث کاهش سرمایه‌گذاری، کاهش کارآفرینی و اشتغال می‌شود، متاسفانه این روزها شاهد پایین آمدن انگیزه‌ها هستیم در حالی که امروز بیش از گذشته به اراده، انگیزه و امید نیاز داریم.

بر اساس اظهارات جلال‌پور، همچنان عرصه برای بخش خصوصی تنگ است. هنوز در قراردادهای بین‌المللی، بخش خصوصی جایگاهی ندارد. دولت نتوانسته انتظارات فعالان اقتصادی را در حمایت از فاینانس‌ها پاسخ دهد. در این شرایط مجدد بخش خصوصی ضعیف خواهد شد.

رئیس پارلمان بخش خصوصی با اشاره به عنوان سال، تصریح کرد: باید در همه اقدامات، تصمیمات و سیاست‌گذاری، حمایت از بخش خصوصی در اولویت قرار گیرد. بلوغ قابل توجه بخش خصوصی و رهنمودهای مقام معظم رهبری در سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی این مهم را گوشزد می‌کند که باید اجازه داد بخش خصوصی وارد عرصه شود.

جلال‌پور افزود: آنچه در اتریش روی داد نشان می‌دهد که بخش خصوصی کار خود را به خوبی انجام می‌دهد و وظایف خود را به بهترین شیوه عملیاتی می‌کند. حتی با وجود آنکه سفر ریاست جمهوری به این کشور، لغو شد، بخش خصوصی رفت و موفق عمل کرد.

رئیس اتاق ایران تورم برنامه و بروز برخی تناقض‌ها در این برنامه‌ها را مورد انتقاد قرار داد و گفت: به تازگی برنامه ششم توسعه تدوین شد. ایران در برنامه‌های بالادستی چیزی کم ندارد و در حقیقت با تورم برنامه دست به گریبان است. برنامه‌زدایی یکی از خواسته‌های جدی بخش خصوصی است. اجرای دقیق و کامل این برنامه‌ها مسئله دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.

جلال‌پور در ادامه رسیدگی به وضعیت بنگاه‌های اقتصادی را خواستار شد و بر برون‌گرایی اقتصاد ایران تاکید کرد: وی بر این باور است که ایران باید از راهکارهای موجود برای تقویت اقتصاد برون‌گرای خود بهره ببرد.

وی یادآور شد: منابع مالی و طبیعی کشور محدود است، بدین ترتیب باید به بهینه‌ترین شکل ممکن امور را دنبال کرد و در راستای برنامه محوری قدم برداریم.

رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور با اشاره به تدوین قانون بودجه 95 در مجلس خواستار نگاه جدی نمایندگان نسبت به پرداخت بدهی‌های دولت به بخش خصوصی و پیمانکاران شد. افزایش ندادن فشارهای مالیاتی بر بنگاه‌ها، اهمیت دادن به زنده نگه داشتن واحدها به عنوان سرمایه ملی در عرصه بین‌المللی از دیگر مطالبات بخش خصوصی است که توسط رئیس اتاق ایران تاکید شد.

وی در ادامه نشاط بین‌المللی اتاق در تاریخ تاسیس این نهاد را بی‌نظیر توصیف کرد. بر اساس اظهارات جلال‌پور، امروز توان مدیریت اتاق در صحنه تجارت بین‌المللی مورد پذیرش قرار گرفته است. خوشبختانه اتاق‌های مشترک نیز با برنامه وارد شده‌اند و در کنار اتاق ایران مسوولیت‌های بزرگی پذیرفته‌اند. از جمله اتاق مشترک ایران و ایتالیا که در سفرهای متعدد هیات‌های ایتالیایی و سفر هیات ایرانی به ایتالیا خوش درخشید. در ضمن احمد پورفلاح رئیس این اتاق مشترک، نیز توانست جایزه لئوناردو را در ایتالیا دریافت کند که افتخارآمیز است.

رئیس اتاق ایران در پایان به حضور محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی در این نشست هیات نمایندگان اشاره کرد و با توجه به همت این وزارتخانه در حذف بالغ بر 344 بخش‌نامه و باقی ماندن تنها 90 بخش‌نامه دیگر در حوزه کاری این وزارتخانه، از ایشان تقدیرو تشکر کرد. مراسم تقدیر از وی با اعطای لوح تقدیر و تابلو فرش برگزار شد.

ضرورت گفت‌وگو برای حل مشکلات اقتصادی

امید ملک، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، با بیان اینکه راه‌های مفروض برای حل مشکلات اقتصادی کشور، گفت‌و‌گو، تسلیم و مبارزه برای رسیدن به هدف است، گفت وگو را راه حل نهایی برای حل مشکلات دانست.

وی با بیان اینکه بخش خصوصی در صورتی که گفت و گو را به جریان می‌اندازد، باید به نتیجه برساند، گفت: اگر گفت و گوی میان دولت و بخش خصوصی بی‌نتیجه رها شود، نه تنها مفید نمی‌باشد، بلکه مضر هم خواهد بود.

سهم کیفیت و بهره‌وری در اقتصاد ایران ناچیز است

فرشید شکر خدایی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، در مورد برنامه ششم توسعه تصریح کرد: رشد و توسعه کشور علی رغم تهیه برنامه‌های توسعه‌ای با روند کندی جلو می‌رود و حتی گاهی با عقب گرد مواجه می‌شود. توسعه، برنامه می‌خواهد و باید اراده قوی از سوی دولت برای اجرای این برنامه‌ها وجود داشت باشد.

وی با پیش‌بینی اینکه برنامه ششم توسعه نیز به سرانجام برنامه‌های پیشین مواجه خواهد شد، تشریح کرد: مشکل کشور مدیریت است. دولتی فربه و چاق که سهم بیشتری از بودجه را برای امور جاری خود مصرف می‌کند، نمی‌تواند در اجرای برنامه ششم توسعه موفق باشد.

این فعال اقتصادی پیشنهاد داد تا هر یک از کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران در بخش‌های مربوط به خود به رصد شیوه و چگونگی اجرای برنامه ششم توسعه دولت بپردازد و گزارش دقیق خود را در اختیار هیات رئیسه قرار دهد.

شکرخدایی بهره‌وری و کیفیت را دو موضوع غریب در کشور برشمرد و برگزاری جشنواره بهره‌وری توسط اتاق طی چند سال گذشته را راهی برای رصد و آشنایی با وضعیت کشور در این حوزه دانست.

وی در ادامه پیشنهاد داد که اتاق، گزارش پیشرفت برنامه جامع نظام اداری کشور را هر 3 ماه تهیه و به مسوولان ارائه دهد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در مورد کیفیت نیز تاکید کرد: متاسفانه نظام کیفیتی در کشور مطلوب نیست و این موضوع به همه حوزه‌ها تسری پیدا کرده است. فراموش نکنیم که همه دولت‌ها در سطح دنیا برای برقراری روابط خود با ایران به مسئله کیفیت توجه جدی دارند.

آموزش مهارت در اولویت برنامه‌های آموزشی قرار گیرد

رحیم بنا مولایی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، به بیان مواردی پیرامون چالش‌های اقتصاد دانش محور ارتباط دانشگاه و صنعت پرداخت.

بنا مولایی با بیان اینکه صنعت ایران از ابتدا به هشت دوره تقسیم می‌شود، به توضیح تعطیلی این دوره‌ها پرداخت. وی همچنین با بیان اینکه آموزش باید زیربنای صنعت قرار بگیرد، از آمار بالای فارغ‌التحصیلان بدون مهارت انتقاد کرد.

رئیس اتاق البرز گفت: با توجه به اینکه مهارت را در کشور در اولویت برنامه‌های آموزشی قرار نداده و تنها به مدرک گرایی اهمیت داده‌ایم، در حال حاضر به ازای هر هشت مهندس، یک تکنسین در کشور تربیت کرده‌ایم، در حالی که در کشورهای پیشرفته دنیا به ازای هر یک مهندس، هشت تکنسین تربیت شده‌اند و به آموزش مهارت‌ها به اهمیت بسیاری داده می‌شود.

علاء میرمحمدصادقی، رئیس شورای عالی پیشکسوتان اتاق ایران، در بخشی از نشست هیات نمایندگان به تقدیر از تلاش‌های محسن جلال‌پور، رئیس اتاق ایران پرداخت.

میرمحمدصادقی افزود: جلال‌پور با زحمات همیشگی خود، تعامل خوبی با دولت و بخش خصوصی داشته است.

وی ابراز امیدواری کرد رئیس اتاق ایران همواره منشا خیر و موفقیت هر چه بیشتر برای بخش خصوصی باشد.

نگاه به لازمه‌های حوزه کشاورزی در سال 95

احمد صادقیان، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق ایران با تاکید بر قدم مثبت وزارت جهاد کشاورزی در مقررات‌زدایی، تاکید کرد: این بخش به دلیل درگیر بودن با معیشت و ارتزاق مردم از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. این وزارت‌خانه توانست در مثبت شدن تراز تجاری کشور در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی قدم‌های خوبی بردارد.

این فعال اقتصادی عنوان کرد: باید در این سال به توسعه صادرات محصولات کشاورزی البته به شکل فرآوری شده با ارزش افزوده بیشتر و در بسته بندی‌های قابل قبول فکر کرد. این بخش به برنامه‌ریزی، استانداردسازی بر مبنای دستورالعمل‌های بین‌المللی نیاز دارد. رشد تکنولوژی‌ موضوع دیگری است که باید در دستور کار قرار گیرد.

صادقیان توسعه بازارسازی و ایجاد شرکت‌های مدیریت صادراتی حرفه‌ای و تخصصی را مهم ارزیابی کرد و افزود: دولت با تهیه استراتژی مدون می‌تواند زمینه را برای توسعه کشاورزی مهیا سازد. از طرفی مقدمات لازم را برای بهبود بازار در بخش‌های مختلف تولید، توزیع، آموزش و غیره فراهم سازد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ادامه داد: در بخش آبزیان و توسعه مرغ و تخم مرغ نیز به برخی سیاست‌گذاری‌های خاص نیاز داریم. تشکیل صندوق در بخش دام و طیور یکی از درخواست‌هایی است که بارها مورد تاکید قرار گرفته است.

وی اعمال محدودیت‌ها و تعرفه‌های متفاوت را عامل تقلیل امکان رقابت در صادرات ارزیابی کرد و خواستار رسیدگی جدی به این معضل شد. صادقیان یکسان‌سازی قیمت، انتقال تکنولوژی بسته‌بندی، تولید صاردات محور، استفاده بهینه از منابع، حمایت از سرمایه‌گذاری و تسهیل قوانین را خواستار شد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران چابک‌سازی وزارتخانه از طریق فعال‌تر شدن انجمن‌ها و تشکل‌های این حوزه را مهم برشمرد و گفت: اجازه دهید بخش خصوصی با حضور جدی‌تر در این عرصه زمینه را برای کوچک شدن و چابک‌تر شدن وزارت کشاورزی ایجاد کند.

لزوم توجه به بحران‌های زیست محیطی برای مدیریت منابع آبی

در ادامه نشست، محمد حسین شریعتمدار، رئیس کمیسیون آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق ایران با بیان اینکه این کمیسیون در دوره‌ی هشتم هیات نمایندگان با ضرورت بحرانی شدن مسئله آب و تاثیر آن بر فضای کسب و کار ایجاد شده است، مواردی را پیرامون ضرورت این کمیسیون عنوان کرد.

وی افزود: به دلیل آسیب‌های زیست محیطی، حجم روان آب‌ها دیگر متغیری از میزان بارندگی نیست و علی رغم افزایش بارندگی‌ها از سال 76، روان آب‌ها در حال کاهش هستند. رئیس کمیسیون آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق ایران ادامه داد: در طول سال‌های گذشته تعداد چاه‌ها کاهش و متوسط تخلیه از چاه‌ها افزایش یافته است.

شریعتمدار گفت: بعد از دهه‌ی 40 به دلیل اصلاحات ارضی و استراتژی‌های توسعه، بهره‌برداری بسیاری از منابع آب صورت گرفت و نتوانستیم بعد از اصلاحات ارضی به رویه‌ی قبل از آن برگردیم.

وی خاطر نشان کرد: حال با تشکیل دولت دهم و فعال کردن شورای عالی آب، مسائل مربوط به آب جدی‌تر گرفته می‌شوند. همچنین طرح‌های مطلوبی در رابطه با این موضوع به اجرا گذاشته شده و به مسئله‌ی آب توجه می‌شود.

شریعتمدار پیرامون طرح تعادل بخش منابع آب گفت: سرعت‌تر ولی منابع آبی کشور ایجاب می‌کند که طرح تعادل بخش با سرعت بیشتری انجام شود. وی همچنین با اشاره به وجود ظرفیت افزایش بهره‌وری منابع آبی کشور، بر ضرورت این امر تاکید کرد.

در ادامه قدیری، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران موضوع صادرات خوراک دام با ارز مبادله‌ای را مطرح و درخواست کرد که سازمان‌های مربوط در خصوص محصولات مختلف در استفاده از ارز مبادله‌ای نگاه تبعیضانه نداشته باشند.

وی ادامه داد: متاسفانه صندوق حمایت از خوراک دام همچنان تشکیل نشده هرچند بخش خصوصی آمادگی دارد در تشکیل این صندوق وارد عمل شود اما هنوز اقدام جدی در این رابطه صورت نگرفته است.

مهاجر، رئیس اتاق ساری به روند تولید و توزیع برنج و مرکبات در استان مازندران اشاره و تاکید کرد: متاسفانه به دلیل اجرایی نشدن وعده‌های وزارتخانه در این حوزه با آسیب‌های جدی روبرو شدیم. بحث ذخیره‌سازی صورت می‌گیرد ولی استان به دلیل بهای بالای تمام شده محصول قادر به رقابت با سایر کشورها نیست، این معضل در حوزه مرغ نیز وجود دارد.

سیادت، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران تجارت با افغانستان را همراه با معضلات و مشکلاتی خاصی توصیف کرد. بر اساس اظهارات وی تعرفه تجارت با این کشور غیرقابل توجیه بوده و همین امر قدرت رقابت را با رقبای تجاری کاهش داده و از طرف دیگر پدیده قاچاق را افزایش می دهد.

رمضان بهرامی، رئیس اتاق گرگان، خطاب به وزیر جهاد کشاورزی در بیان مشکلات این حوزه در استان گلستان گفت: بین قیمت تولید و عرضه محصولات کشاورزی در کشور فاصله بسیاری وجود دارد که مشکلات زیادی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است.

صفدر پیرمرادی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، با بیان اینکه صنعت مرغداری در سال 94 با مشکلات بسیاری مواجه شده است به بیان پاره‌ای از این مشکلات پرداخت. وی همچنین راهکارهایی را برای این مشکلات پیشنهاد کرد و قرار دادن مشوق برای تولیدکنندگان را از راهکارهای مهم این موضوع عنوان کرد.

محمد بحرینیان، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، با اشاره به اینکه کشاورزی در کشور ما پایه و اساس همه‌ی فعالیت‌های دیگر است، گفت: در سال گذشته تنها رشد بخش کشاورزی مثبت بوده است و باید به این بخش توجهی ویژه صورت گیرد.

وی از وزیر جهاد کشاورزی سوال کرد: مدیریت سدها در کشور بر چه اساسی است و آیا کارشناسی بر روی آن‌ها صورت می‌گیرد؟ وی همچنین پیرامون مدیریت منابع آب، بر ضرورت مدیریت مطلوب منابع آبی که انفال کشور محسوب می‌شوند، تاکید کرد.

حسینی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، با بیان اینکه کارخانه‌های آرد در کشور و در منطقه‌ی ما با حدود 35 درصد فعالیت می ‌کنند، گفت: در دو سال گذشته هیچ تغییری در قیمت آرد صورت نگرفته است. وی خطاب به وزیر کشاورزی گفت: با توجه به اینکه قیمت گندم در کشور ما از بسیاری کشورها بالاتر است، زمینه رقابت را برای ما به وجود نمی‌آورد و در نهایت منجر به بحران برای تولیدکنندگان می‌شود.

وی در نهایت درخواست کرد: نشست‌های مشترکی بین فعالان اقتصادی و نمایندگان از وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد.

روشنک، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران سوال کرد: سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی برای برنامه ششم چیست؟ وی با بیان اینکه در سال 95، صادرات سیب‌زمینی افزایش خواهد یافت، درخواست کرد: یارانه‌ صادراتی سیب‌زمینی به این محصول اختصاص یابد و مشوق‌های صادراتی برای این محصول وضع شود.

ژائله، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، صنایع غذایی ایران را یکی از اشتغال‌زاترین صنایع دانست و تشریح کرد: متاسفانه این صنعت با انواع چالش‌ها روبرو شده و مواد اولیه آن با انواع محدودیت‌ها وارد می شود. آرد، روغن، تخم مرغ و غیره شرایط نامعلومی را پشت سر می‌گذارند. از سوی دیگر مواد اولیه با بهای بیشتر در اختیار صنعت قرار می‌گیرد و همین معضل، رقابت صنایع غذایی ایران را تحت تاثیر قرار می دهد.

علی حسینی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران به وضعیت تولید زعفران در کشور را مورد انتقاد قرار داد و گفت: امروز با چالش‌هایی در بحث تولید و صادرات زعفران مواجه هستیم در صورتی که می‌خواستیم شناسنامه‌دار کردن این محصول را در برنامه قرار دهیم، بی‌توجهی های دولت اجرای این برنامه را به تعویق انداخت.

حسن انتظار، رئیس اتاق ارومیه گفت: این استان در بحث باغداری و تولید محصولاتی چون سیب سردمدار است در حالی که نسبت به این موضوع بی‌توجهی می‌شود. متاسفانه محصولات باغی این استان با قیمت بسیار پایین تر از بهای تمام شده به فروش می‌رسد.

تأکید وزیر کشاورزی بر حفظ آب و خاک و تعادل بخشی به منابع آب

در ادامه، محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی، با بیان اینکه اقتصاد کشور در زمان اجداد ما بر پایه کشاورزی بوده است، گفت: میزان بارش‌ها نیز همواره با افت و خیزهایی همراه بوده است و گذشتگان ما نیز با همین محدودیت‌ها زندگی کرده‌ و محتاج کشورهای دیگر نبوده‌اند. وی افزود: گذشتگان بر خلاف ما به منابع زیرزمینی خود فشار بیش از حد نیاورده و در سفره‌های زیرزمینی عدم تعادل ایجاد نکرده‌اند.

حجتی اضافه کرد: ما نیز می‌توانیم با همین شرایط طبیعی به خوبی افزایش بهره‌وری داشته باشیم.

وزیر جهاد کشاورزی بابیان اینکه نگاه این وزارت‌خانه همواره حفظ آب و خاک و تعادل بخشی به منابع آبی بوده است، گفت: دولت یازدهم علی‌رغم همه محدودیت‌های خود مانند محدودیت منابع و افزایش هزینه‌ها، بیشترین توجه را به حفظ منابع آب و خاک و چگونگی بهره‌وری از آن داشته است و اساس نگاه ما در بخش کشاورزی، افزایش بهره‌وری با منابع آبی بوده است.

حجتی با تأکید بر ضرورت کشت گلخانه‌ای گفت: جایگزینی این کشت به جای کشت مزرعه فواید بسیاری دارد، چرا کشت گلخانه‌ای تنها 8-10 درصد آبی را که در مزرعه مصرف می‌شود، صرف می‌کند.

وزیر جهاد کشاورزی همچنین از اجرای طرح‌‌های بذرهای مقاوم به شوری و کشت پاییزه خبر داد.

حجتی در بخش دیگری از سخنان خود، با تأکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی هیچ کشتی را نفی نمی‌کند، گفت: مزیت نسبی کشت‌های مختلف برای ما اهمیت دارد چرا که کشوری چهار فصل داریم و در هر منطقه‌ای محصولی ویژه دارای مزیت نسبی است.

وزیر جهاد کشاورزی دولت یازدهم افزود: در دو سال گذشته و در دولت یازدهم، کم‌ترین نوسان در قیمت محصولات کشاورزی وجود داشته است. به عنوان مثال روزی که دولت را تحویل گرفتیم ذرت 1250 تومان بود و در حال حاضر کمتر از 800 تومان است که بخش مهمی از این موضوع، جدای از کاهش قیمت جهانی ذرت، به تسهیل‌گری دولت در این زمینه برمی‌گردد.

حجتی از طرح‌های مختلف وزارت جهاد کشاورزی برای آب و خاک کشور خبر داد و گفت: در سال گذشته حدود 70-80 هزار زمین شوره‌زار برای استفاده، زهکشی، آبیاری و تجهیز شدند.

وزیر جهاد کشاورزی در ادامه به توضیح بعضی مواد مطروحه اعضای هیئت نمایندگان پرداخت. وی گفت: در مورد تعرفه اختصاصی به محصولات مختلف کشاورزی، شرایط متفاوتی وجود دارد و باید در این زمینه به‌گونه‌ای تصمیم‌گیری شود که در نهایت به سود همه باشد.

حجتی همچنین گفت: محصولاتی مانند هندوانه و سیب‌زمینی خانم ارزش صادراتی ندارند چرا که از نظر اقتصادی در سطح کلان به نفع کشور نیست.

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با تولید مرغ در کشور گفت: ظرفیت‌های ایجاد شده در کشور برای تولید گوشت مرغ، بیشتر از میزان تقاضا و ظرفیت مصرف ان است و همچنین مرغ به گونه‌ای است که با فاصله‌ی کمی بعد از تولید باید مصرف شود و نمی‌توان آن را در جایی ذخیره کرد.

حجتی با تأکید بر لزوم حمایت جدی از صنعت تولید مرغ کشور گفت: همه تلاش ما در وزارت‌خانه، برقرار کردن مشوق‌های صادراتی برای مرغ بوده است اما سازو کار صادراتی محصولات کشاورزی در کشور ما وجود ندارد.

وی همچنین با اشاره به مشکلات لبنیات در کشور، راه برون رفت از مشکلات لبنیات را برقراری مشوق‌های صادراتی دانست.

حجتی در ادامه بر ایجاد زنجیره تولید و صادرات در مورد محصولات کشاورزی تاکید کرد: وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی آماده همفکری و تعامل با بخش خصوصی است گفت: تنها نباید به بیان مشکلات اکتفا کرد و باید برای حل مشکلات راهکار ارائه داد.

وی با انتقاد از یک سو نگری در موضوعات اقتصادی گفت: باید نگاهی جامع به موضوعات مختلف داشته باشیم و همه‌ی ابعاد را در نظر بگیریم.

وزیر جهاد دولت یازدهم، با بیان اینکه ظرفیت‌های بسیاری برای تولید و صادرات آرد در کشور با تولید گندم وجود دارد گفت: باید به دنبال راهکارهای این موضوع باشیم و موانع این امر شناسایی شود

حجتی پیرامون واردات شکر به کشور گفت: ما با واردات شکر هیچ مشکلی نداریم، اما با اینکه این محصول وارد شده و رسوب داده شود، مخالف هستیم